Chili egy kis csavarral, barnasörrel főzve

Receptek | 0 hozzászólás

Közeleg a tél – és egyben a chili ideje is. Úgy gondolom közvetlen összefüggés van a téli időjárás alakulása és a házi készítésű chilibe való fejesugrás között. Egy nagy tál szívmelengető és tápláló chili után mindenki úgy érzi, mintha minden rendben lenne a világban. Ez a tökéletesen finom menü fantasztikus feltétje egy nagy adag nachosnak, fóliás burgonyának (jacket potato), hot dog-nak, vagy akár a sült krumplinak is.

Alapanyagok a chilihez

10 deka füstölt szalonna
1 nagy hagyma, apróra vágva
1 nagy kaliforniai paprika, apró kockákra vágva
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott koriander
60dkg darált marhahús
2 evőkanál chili por / 2 chili paprika felvágva
0,5 teáskanál füstölt paprika
0,5 teáskanál őrölt kömény
0,5 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál só
1 üveg sör (a javaslat valami barnább sör, mi az Ugar Brewery: Éjjel nevű barna láger sörét használtuk)
1 konzerv (4-500g) paradicsom
0,5 pohár marha alaplé (vagy csirke alaplé)
1 konzerv vörösbab (a levet le kell önteni, majd lecsepegtetni a babokat)
1 teáskanál frissen tört feketebors
+ egy kis étcsoki

Elkészítés

1. Lépés
Melegítsük fel a fazekat (vagy dutch oven-t, azaz holland sütőt) közepesnél kicsit magasabb hőfokra. Dobjuk bele a felkockázott szalonnát, majd süssük addig, amíg kiengedi a zsírt és kezd megpirulni, kb. 5 percig. Keverjük bele a hagymát, a paprikát és a fokhagymát megint kb. 5 percre, amíg a hagyma meg nem puhul. Adjuk hozzá a koriandert, a darált marhahúst és az összes fűszert és a sónak a felét. Főzzük további 5 percig, gyakran forgatva egy fakanállal, amíg a hús barna nem lesz.

2. Lépés
Öntsük bele a sört, a paradicsomot, az alaplét és a babot a maradék sóval és a borssal együtt. Csavarjuk fel a hőfokót közepesen magasra és forraljuk a chilit 1-2 percig, majd ismét állítsuk közepesre a hőmérsékletet. és keverjük meg alkalomadtán, a következő 30-35 percben, amíg a chili be nem sűrűsödik. Hogyha a +1 Lépés-t nem akarjuk kivárni, akkor a 20-25. perc környékén tetszés szerint ízesíthetjük egy kevés étcsokival, nekem pont volt itthon egy kis chilis étcsoki, ami nagyon passzol a chilibe, ebből 2 kockát dobtam a chilibe.

+1 Lépés
Bár a 2. lépésben a chili elkészült, viszont ha azt szeretnénk, hogy igazán jól átjárják a fűszerek és a chili a húst, és még komplexebb legyen az íze és az állaga, akkor transzportáljuk át az edényt fedővel együtt a 110 fokra előmelegített sütőbe, további 2-2,5 órára. Higgyétek el, nagyon megéri.

3. Lépés
Ha a chili elkészült, merjük egy mélyebb tálba (nekem a müzlisben a kedvencem) és szórjuk meg reszelt cheddar sajttal, tejföllel és frissen aprított korianderrel (emellett persze szóba jöhet apróra vágott lilahagyma vagy avokádó is). Tortilla chipsszel fogyasszuk. Ha a 2. Lépésben nem tettük, akkor 1,5-2 óra után keverjük az étcsokit a chilibe, és tegyük vissza a maradék 30 percre. Csodálatos lesz tőle.

Az októberi csomagból pedig a Kaapse Brouwers – Gozer-jét fogyasztottuk mellé, ami egy klasszikus Stout (9,8%). Kávé és karamell aromái igazán meghatározzák a sört és kiválóan kiegészítik a chili karakterét és csípősségét. Hogyha a sör már hiányozna a készletből, akkor itt be tudjátok szerezni.

Szeretnéd, ha minden hónapban meglepnénk 8 Gozer-hez hasonlóan izgalmas kisüzemi sörrel?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.