Oldal kiválasztása

Konfitált kacsacomb sörös szilva chutneyval

Receptek | 0 hozzászólás

A sörben, mint a legtöbb alkoholban, az a csodálatos, hogy nem csak meginni lehet, de remek alapanyagát képezheti rengeteg ételnek is. Ezt szertnénk nektek megmutatni, hogy hogyan használható a konyhában a főzéshez alapanyagként a kézműves sör, illetve ajánlani fogunk hozzá egy kézműves sört is az aktuális hónap táskájából is.

Most egy klasszikus francia bisztróételt készítettünk, aminek a végén sörrel pirítottuk ropogósra a kacsacomb bőrét, illetve ugyan ezzel a sörrel főztük meg a kacsa mellé tálalt szilva chutneyt is.

A konfitált kacsa elkészítése elsőre egyébként elég macerásnak hangozhat, pedig egyáltalán nem az (a konfitálás egyébként lassan, zsírban sütést jelent). Bár az elkészítése hosszú órákat vesz igénybe, mégis nagyon egyszerű és gyors előkészíteni, utána pedig szinte semmit nem kell vele csinálni, csak várni, hogy elkészüljön 😊

Alapanyagok a kacsához

3 db egész kacsacomb (kb. 1 kg)
0,5-1 liter kacsazsír (fontos, hogy ellepje a combokat teljesen, ezért az edény méretétől függ a zsír mennyisége)
3 gerezd fokhagyma
1 vöröshagyma, vastag karikákra szelve
pár szál friss rozmaring ág

bors

Az elkészítés pedig roppant egyszerű

Rendesen sózom, borsozom a combokat mindkét oldalukon. Én mielőtt belehelyezem őket az edénybe, 2 evőkanál zsírt fel szoktam olvasztani, felhevítem, és mindegyik combot a bőrén pirítóm 1-1 percig. Azzal, hogy kicsit odapíritom a combokat, az így létrejött pörzsanyagok és a kacsából a friss zsír remek ízt biztosít a zsírnak, így ízletesebb lesz a kacsánk. Miután végeztem a combok pirításával, félreteszem őket, és lassú hőfokon felolvasztom az edényben a maradék zsírt. Ha ez megvan, akkor visszateszem a combokat, beledobom a durvára vágott fokhagymát és a nagy karika vöröshagymákat, és most megy bele a rozmaring is (tipp: kicsit dörzsöljétek meg a tenyeretekkel, így jobb lesz az illata és az íze is). Ezzel el is készültünk, mehet rá a fedél, és mehet is a sütőbe 110-120 fokon, 4 órára.

A következő 2,5 órában pedig semmi dolgunk nincs.

Amikor a konfitálás a végéhez közeledik, akkor kezdjük el elkészíteni hozzá a köretet és a szilva chutneyt, ez a folyamat kb. 1-1,5 órát vesz igénybe az aprítással, sütéssel együtt.

Cideres Sör-ös Szilva Chutney

1 üveg Etyeki Sörmanufaktúra Graf Edeck cideres kézműves sör
(Ez egy cider-sör hibrid, egy közepesen erősre főzött világos ale és jonagold almalé fúziójából született, fantasztikus összetevője egy ilyen öszi chutneynak) – egyébként lehet használni bármilyen cidert, vagy gyümölcsösebb, közepes alkohol százalékú ale típusú sört
1 kg szilva
20dkg kristálycukor
1 apróra vágott hagyma
Egy nagy evőkanál vaj (lehet helyette olajat is használni)
Az őszre való tekintettel én tettem bele egy kiskanál fahéjt, szegfűborsot és szegfűszeget is

Elkészítés

Az elkészítés itt is szintén roppant egyszerű: először megpirítom a vajon a hagymát, majd amikor már üveges, beleteszem a félbevágott, kimagozott szilvákat, megsózom egy picit, és megvárom, amíg levet ereszt. Ha már úgy tűnik, hogy kiengedte a levét, akkor beletszem a cukrot, és keverem, amíg fel nem olvad. Pár percig így főzöm, majd felöntöm az üveg sörrel. Lefedem, és közepes lángon főzöm kb. 25-30 percig. A várt állag az kicsit hígabb, mint egy lekvár, és sokkal darabosabb – ha ezt elértük, akkor van kész a chutney-nk.

Köret

Köretnek 2 db sárgarépát, 5-6 krumplit és 2 db céklát vágtam fel rusztikusan, és egy hőálló edénybe tettem. Sóztam, borsoztam, leöntöttem egy kevés kacsazsírral (amiben a kacsacombok készülnek), és hogy legyen mivel párolódniuk, 1 dl a már korábban is említett sörrel. Lefedtem alufóliával, és így ment be a sütőbe, 1 órára, 160 fokon, légkeveréses fokozaton. Ez persze lehet akármi, a burgonyapüré vagy a tört burgonya is jó választás.

konfitált kacsa kisüzemi sörrel

A szeptemberi csomagból pedig a Tuffbuzz – Joanna Gone Mad Imperial Orange IPA-ját fogyasztottuk mellé, a juharsziruppal és karamellizált cukorral főzött, utólag narancshéjjal ízesített, gazdagon komlózott kézműves sör komoly, de mégis gyümölcsös, gazdag, és kellően testes ahhoz, hogy jól menjen egy kacsa vacsora mellé.

Szeretnéd, ha minden hónapban meglepnénk 8 Joanna Gone Mad-hez hasonlóan izgalmas kisüzemi sörrel?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük