Oldal kiválasztása

Az áprilisi táska témája:

Best of Collab

Ahogy szépen cseperedik fel a magyar kisüzemi sörszcéna, saját maguk és a fogyasztóik megismerése után, kifelé fordulnak a főzdék. A magyar sörfőzők között nem ritka a tudásmegosztás és a különböző együttműködések, de nemzetközi kollabok eddig nem voltak elterjedtek. Tavaly év végén és idén viszont elkezdték felsorakoztatni a “collab-söröket” a főzdék. A Februári HopTop interjúnkban Szami is említette, hogy 2018 a kollabok éve, de osztják a nézeteit más főzdék is: elhoztuk nektek a Best of Collab táskát!

A hónap kiemelt sörei

bieredemiel

Rye Hard

Reczer Ser és armando_otchoa

Reczer Gábor Collabrew sorozatának második darabja, amit armando_otchoa-val, azaz Kővári-Marschall Gergellyel főzött, akit a sörbarátok a Hopaholic és a csakajósör! budapesti kocsmák mindeneseként ismerhettek. A sör egy tradícionális bajor típus, a roggenbier meglehetősen rugalmasan értelmezett verziója. A típusnak megfelelően nagy adag rozsmaláta került bele, amit amerikai komlókkal fűszereztek. A klasszikus roggenbiertől eltérően ez egy 8%-os, imperial főzet, ami kapott egy kis hidegkomlózást is. A maga nemében (már ha létezik ilyen) egyedülálló.

 

paleale

Cranachan

Fehér Nyúl (HU) és Fyne Ales (UK)

A Fehér Nyúl skót Fyne Ales-szel közösen készített málnás Black IPA-t egy tradícionális skót desszert, a Cranachan ihlette. A Cranachan egy málnás-zabos édesség, amibe természetesen egy kis whiskey-t csempésznek és sok tejszínhabbal tálalják. Nyúlék söre inkább az előbbi kettőre koncentrál: zabpehellyel és friss málnával főzték. Az illata bódító csokis-málnás, az íze pedig a maláta pörköltsége miatt karcos, füstös, így akár a whiskeyt is felfedezhetjük benne. Ahogy ők írják, olyan, mint Skócia zord tájai.

nappalmosaic

Mosaic Moustache

Uiltje Brewing (NL)

Még erre a hónapra is tartogattunk egy holland sört nektek: egy klasszikus, édesből keserűbe hajló IPA az Uiltje Brewingtól. Illatában és ízében is trópusi gyümölcsöket vélünk felfedezni. Ebből a sörből ez volt az utolsó főzet, ettől még nem muszáj a polcra rakni! 😉

nappalmosaic

De Molen Collab

Reketye Brewing Co. (HU) és De Molen (NL)

A holland De Molen-t talán senkinek nem kell bemutatni, a számtalan díjjal jutalmazott főzde nagy hatással volt a európai sörforradalomra. Midvolt Zoli pedig itt főzhetett egy collabot, az eredmény önmagáért beszél: A 8 kiló füstölt szegedi paprikaával készült szűretlen fekete sör nagy lépés a magyar sörök világhírneve felé.

nappalmosaic

Squirrel Orchestra

Monyo Brewing és armando_otchoa

Két klasszikus stílus, a belga és az IPA ötvözéséből született meg ez a collab főzet, ami szépen mutatja meg a “főzdeközi” együttműködésekben rejlő lehetőségeket. A készítők szerint ez az ideális ellenszer a komolyabb másnapokon a fejedben játszó mókuszenekar ellen.

nappalmosaic

Oatcake Juice

Hopfanatic

Az Oatcake Juice egy nagyon különleges IPA, hiszen 40% zabbal készült, ami sütis illatot és telt kortyérzetet kölcsönöz a sörnek. Csak a korty végénél kezdenek el jönni a Simcoe komlóra jellemző citrusos jegyek. Ahogy a kiskunhalasi főzdétől megszokhattuk: telitalálat.

nappalmosaic

Pilot Series #5 Juicy IPA

Horizont

Ahogy a Horizont Pilot Series-től megszokhattuk, ismét egy különleges kísérlet eredménye a főzet, aminek a célja a “lehető legselymesebb kortyérzet” megteremtése volt. Ehhez többek között a Mosaic komló lupulin porát használták, ami a komlótobozban levő sárgás kivonat.

nappalmosaic

Nyúlon Túl

Szent András Sörfőzde

A márciusi táskában szereplő Nyúlon Innen után, mi más lehetne a húsvéti utáni, áprilisi válogatásunkban, mint a Nyúlon Túl. Ez ugyanúgy vörös ale, mint a párja, viszont tonkababbal tették izgalmasabbá. Az így kialakult lágy, édeskés, vaníliás-szegfűszeges ízei miatt húsvétról maradt bejgli mellé is ajánljuk!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük