Oldal kiválasztása

„Annyira jól érzem magam, hogy az már Hübrisz”

The Beercase portré a budapesti Hübris sörfőzdéről

Hübrisz egy történelmi fogalom, ami megjelenik az ógörög mitológiában, az athéni jogban és keresztény értelmezései is vannak, korokon előre haladva mást és mást jelent. Hübrisz ambivalens, hiszen jelentett gőgös, elbizakodott embert de később olyat is, aki Isten helyett magát tekinti törvényeket hozó, teremtő lénynek. Hübrisz a ma már nem szükségszerűen negatív fogalom mert aki teremt és új törvényeket hoz, még ha nagyképűnek is tűnik elsőre, igazi értéket állíthat elő.

Valószínűleg nem ez járt a főzde társ-alapító László Ádám fejében, amikor 12-13 évesen a Münchenben a „sörfőző egyetemet” látva elhatározta, hogy ott fog tanulni. A kiválasztási feltételeket látva Münchenből végül a Budapesti Műszaki Egyetem Műszaki menedzser szak lett, ahol megismerkedtek a későbbi Hübris másik alapító tagjával, Kosztolányi-Baji Zsolttal. Tizennyolc évesen, az első ilyen igazi szar egyetemi buliban, ahol csak a sarokban lehet beszélgetni, megbeszéltük, hogy ja, a sörfőzés menő dolog és egyszer majd lesz egy sörfőzdénk.”
A műszaki egyetem mellett viszont az (akkori) Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Karán bejártak a Söripari alapismeretek „vagy valami hasonló nevű” órára is Hegyesné Vecseri Beátához.

„Asszem az összes órán ott voltunk, a BME-vel ellentétben … tanárnő úgy beszélt, sőt már akkor olyan felspilázóan beszélt a sörfőzésről mintha mézeskalácsházikókat sütnénk-főznénk jókedvünkből karácsony délután. De egy varázspálcával. Nagyon jó előadó és tanár.”
Itt a Corvinuson egy gyakorlati órán esett meg, hogy elromlott az egyetemi sörfőző „félüzemi” berendezés. „És akkor mondtuk, hogy csináljuk meg rezsón, érted. Mondták, a tanárok, hogy csak egy 10 literes fazekunk van és 25 litert kéne lecefrézni. Mondtuk, hogy semmi baj, majd dekoktálunk. Mondjuk otthon nagyobb fazékkal főzzük a sört.”

Mert akkor már főzték a sört otthon, digitális és a könyvtárból kikölcsönzött könyvek segítségével. „A Vogel (Edward H. Vogel –The practical brewer) volt a könyvtárból, Zsoltnak pedig volt a Dropboxban a How to brew.” Amikor a két könyv nem ugyanazt írta, akkor volt baj. Ebben az időben beruháztak egy homebrewing kitre, „de az olcsóbbra, amiben gyakorlatilag semmi nem volt”.
Apropó házi sörfőzés: az első közös sörök egy Zichy Géza utcai albérletben készültek, egész pontosan egy szuterénlakásban, amit László Fülöp portréfestő 19. századi palotájában alakítottak ki, itt lakott Ádám ekkortájt. Hogy ez miért érdekes? Mert bő száz évvel korábban, Lucy Guinness (igen, az a Guinness) is ebben a házban élt a festő feleségeként, és a palota is nagyrészt a Guinness-hozományból épült. Hát így járult hozzá a Guinness család a Hübris megszületéséhez.

Az alapszak alatti sörös elfoglaltságokat erősítette Zsolt szakdogája is, mert „azt mondták, hogy olyan dologról írjunk, ami érdekel. Ez pedig ugye, a sörivás.” A szakdoga témája végül termékmenedzsment témájú volt, ahol Zsolt a különböző sörpiaci szegmenseket vizsgálta, ami később hasznosnak bizonyult, mert több már akkor is a piacon levő szereplővel, bloggerekkel és kocsmákkal akkor került kapcsolatba először. „Amikor aztán később újra beszéltünk, akkor mondták, hogy ja, te vagy az a kérdőíves.”

Amikor Ádám és Zsolt végeztek az alapszakon, akkor indult a sörfőző mesterszak a Corvinuson, amire mindketten jelentkeztek. Itt kapcsolódik be a történetbe Tóth Marcell, a Hübris harmadik alapítója. Marci szociológusként végzett majd multicégeknél dolgozott elemzőként, aztán rájött, hogy „ez ugyan jól fizet, de nem fogok benne kiteljesedni. Igazából 8 éve terveztem, hogy váltok. Csak nem jött a szikra.” Aztán ő is beiratkozott az akkor induló sörfőző mesterszakra.

„Ott mondjuk (a Sör és szeszipari tanszéken) kurva nagy tudás van. Nagyon jók voltak az előadások (…) Egy élmény volt oda járni.”

Marci meséli, hogy a mester előtt ő is főzött sört, de csak saját és baráti fogyasztásra, „konzervből”, azaz malátasűrítményből. Ádám és Zsolt beszélgettek is róla az egyetem elején, hogy „ez a srác vágja a söröket, csak konzervből főzött. Na ezen ponton mi is kb. két sört főztünk összesen.”

Egy idő után, pár közös berúgással később hárman alkottak együtt egy üzleti tervet. „Hát jó régen volt. Najó, nem is olyan régen, de nagyon sok sörrel ezelőtt.”

A terv lényege annyi volt, hogy annyi sört főznek hétvégente, hogy a bérleményt meg az alapanyagokat ki tudják fizetni, „polgári állásuk mellett”. Ez a terv szerint „kb. 5 főzés lett volna, de annyi sose jött össze.”  Ezért találták ki a „rezsibuli” intézményét, aminek az volt a lényege, hogy a maradék pénzt össze tudják szedni a bérletre és az alapanyagokra. „Nagyon jó volt amúgy, mindig különböző témák voltak, például slam poetry, haverok zenekarai, diavetítés, gasztro.”

A működésüket ebben a felállásban (akkor még neve nem volt), „szellemi műhelynek” tartották, ahol a házi sörfőzők és más csapatok összejönnek és mindig különböző témák mentén készülnek a sörök. Ezt a szellemiséget tükrözték a kezdeti főzetek.

A rezsibulikon 100 literes nagyságrendben itták a sört az emberek, „ami ugye, tekintve, hogy ide kb. 40-50 ember fér be, nem rossz.” Aztán hamar nyilvánvalóvá vált hogy „az erjesztőtartályok műanyag teteje nem jó hamutartó”.

Voltak más kezdeti nehézségek például az eredeti műhely felső részében melegebb volt, mert ott volt a gázkonvektor, így ott zajlott a főerjedés. A tartályok viszont kicsit lejjebb voltak, úgyhogy mindig cipekedni kellett.

A következő nagy lépcső, az első bérfőzés „igazából előremenekülés volt, mert ez a működési forma, hogy rezsibuli plusz házifőzés nem volt fenntartható.” Elhatározták, hogy a 2015-ös Főzdefesztre visznek egy sört. Ez a Jászapáti Guri sörfőzdében készült és ez lett az UbikEklektik Herbal IPA, a UbikEklektik fesztivál után, aminek a szervezője Ádám lakótársa. „Ez jó példája a szellemi műhelynek, mert a másik csapat, az UbikEklektik ars poeticáját próbáltuk sörre lefordítani.”

Másfél héttel a Főzdefeszt előtt még nem volt neve a főzdének. „Ezért kimentünk Berlinbe a Braufestre, kitalálni a nevet. … Reggel felkeltünk, tudod, kimentünk délelőtt a sörfesztiválra, besöröztünk, utána kajáltunk egy jót valami étteremben és akkor kiültünk egy parkba, rágyújtunk egy cigire (…) és akkor Marci megszólalt, hogy annyira jól érzem magam, hogy az már Hübrisz.”

És ez lett a név. Arról szól a névválasztás, hogy nem érdekli őket a külső környezet, ők főzik ezeket a söröket, bármi is a következmény. Ez persze ellentmondásos, de vállalják: az övék lett ez „a harc az istenekkel”. Egyetértenek benne, hogy nehéz ez a fogalom, „de nehéz a sörfőzés is”. Például az UbikEklektik Herbal IPA címkéjén is megjelenik a bábeli torony, ami „szintén ellentmondásos, de ez vagyunk mi is.”

Hogy hogy tudták eladni eleinte söröket? Elmondásuk szerint nem is ők adták el a söröket, hanem a sörök adták el magukat. Ebben az időben Zsolt dolgozott a FőzdeFesztnek és a Raiker kézműves sörös diviziójának. Ádám pedig pultozott a Neked csak Dezsőben és több rendezvényen.

“Ezen kívül az első vásárló kocsmák a törzshelyeink voltak – Dzzs Bár, Neked csak Dezső, Hops Beer Bar, Élesztő… A helyek ahova jártunk minden nap. Így nem volt annyira kérdés, hogy vesznek-e sört vagy sem. Igazából egy csomószor a helyen basztattak minket, hogy na mi van már, készül az a sör vagy sosem lesz…”

Minden sörük egy-egy külön sztori, ilyen UbikEklektik, de ott van például a Dr. Béla is. „Na ez úgy jött, hogy karácsonyra mindig főztünk söröket, mert mást ugye nem tudtunk adni. Volt az egyik karácsonyra a Jézus ereje, ami egy árpabor. Következő karácsonykor kérdés volt a név. Aztán ott van a Dr. Béla, aki az én fogorvosom, és hát úgy gondoltuk, hogy ő a második legjobb ember a Jézus után.”  Projektnévnek szánták eredetileg, de aztán hozzánőtt a sörhöz és ez maradt. De bejött, „mert folyton írnak ilyen emberek, hogy az apukám Doktor Béla, szeretném neki ajándékba adni.”

Most tavasszal pedig végre főztek egy olyan sört is, amit a nehezebb sörök kedvelőinek szántak, ez a Robust Porter. A 7 hónapot érlelt sörnek az elegáns egyenúlyát már a srácok is túlzásnak érezték, ezért azt felborítandó álmodták meg a choco serve változatát,. Aamit a The Beercase előfizetői is megkósolhatnak.

A Jászapáti Guri sörfőzdével, ahol a bérfőzést kezdték „több mint üzleti a kapcsolat”. A srácok szerint a Guri a „legjobb régivágású sörfőzde”, ezért tettük a novemberi The Beercase-be mi is az egyik sörüket.

Most már a Fehér Nyúlnál is főznek, és velük is nagyon meg vannak elégedve, „mert tudod, jó a bérfőzés, sokszor jó, hogy nem kell annyi mindennel bajlódni, meg jól is csinálják ott a srácok. Csak azért egy kicsit felemás, mert nem teljesen saját a gyerek.” Marci szerint „baromi fontos a gyerekek között lenni, mert ez egy más mentális állapotba hoz, mint a béranyaság. A passziót veszi ki egy kicsit.”

Az igazi „anyaság” természetesen egy saját főzde lenne, de nem szeretnének kompromisszumokat kötni. Készülnek a következő szint megugrására is, „de semmit nem szeretnénk elkiabálni, még sok az operatív részlet.” Ez viszont most nagyon sok energiát elvisz és így kevesebb idejük marad a sörfőzésre. Vagy ha úgy tetszik, a teremtésre minden áron, a körülményekkel nem törődve. Amitől ugye, Hürbrisz a Hübris.

A hónap kiemelt söre

Hübris: Robust Porter

bieredemiel

A novemberi hónap különlegessége a Hübris tavasz elején főzött robust portere, amit 7 hónapig érleltek söröshordókban. A srácok elmondása szerint a sör 7%-os alkoholtartammal rendelkezik és gyönyörű szépen balanszírozott, egyszerre jelentkeznek benne kávés és enyhe csonthéjas jegyek, karakteres, mégis egy krémes, jóivású sörről van szó. A sörben egyébként van még édesgyökér is, ami a sör ízében is tetten érhető.

A sör különlegessége továbbá az is, hogy a Hübris a Fabric Csokoládéval közösen választotta ki a Fabric csokoládéi közül azta 75%-os kubai csokit, amiből közösen kísérletezték ki azt a brutális csokoládés sör desszertet, amivel a sör egy fantasztikus őszi/téli desszertté alakítható át.

A sör palackban nem lesz elérhető, viszont kizárólag most az egyszer üvegbe kerül. Kifejlesztettük az otthon is elkészíthető verzióját, hogy mindenkinek a teljes élményben legyen része. Épp ezért nagy öröm számunkra, hogy a Robust Porter palackos kiszerelésben is elérhető lesz, de kizárólag a Beercase novemberi válogatásában, limitált szériában.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük